Het slepende en lang uitgestelde proces waarin ik mijn boekenkast opruimde

Boekenkast opgeruimd

Ik keek er al een tijdje tegenop: mijn boekenkast opruimen. Mijn favoriete kast in huis is namelijk al een tijdje niet meer om aan te zien. Het zit namelijk zo: ondanks dat een boekenkast niet voor niets een boekenkast heet, gebruik ik hem noodgedwongen ook als rommelrek. Polaroidfoto’s, fietslampjes, spelletjes, vijf cent muntjes enzovoort, ze belanden allemaal op de planken bij gebrek aan ruimte (en vooruit: ook omdat het lekker makkelijk is).

Boekenhorder

Ik sorteerde mijn boeken (enigszins) per auteur maar ik zou liegen als ik zou beweren dat ik een goed georganiseerd systeem heb wat het opbergen van mijn boeken betreft. Ik ben namelijk niet zo systematisch aangelegd en wanneer ik een nieuw boek koop, prop ik dat daar waar nog een beetje plaats is. Daarnaast kan ik ook nog eens moeilijk afstand doen van spullen. Hierdoor bewaar ik boeken die ik al lang gelezen heb en waarvan ik zeker weet deze niet te willen herlezen (looking at you Bridget Jones’s Diary).

Inhoud boekenkast
Mijn geliefde doch zeer rommelig ogende boekenkast

Maar ik vond dat het nogal schandalig zou staan als ik mijn boekenblog Letters &zo zou beginnen terwijl mijn boekenkast een rommeltje is. Daarbij is een opgeruimd huis een opgeruimd hoofd en dat willen we allemaal wel denk ik zo.

Nieuwe dag: nieuw systeem

En dus werden de planken leeggehaald (met gevaar voor eigen leven: zware stapels boeken, wiebelige stoelen en een wankel evenwichtsorgaan zijn geen goede combinatie), stofte ik alles netjes af en besloot ik dat er een behoorlijk groot deel van mijn onder andere (kook)boeken gedoneerd kon worden.

rommelige boekenkast

Doordat ik voorheen dus op auteur sorteerde was de inhoud geen lust voor het oog. Alle kleuren en formaten stonden lukraak door elkaar. Daarom koos ik dit keer om op kleur te sorteren. Dit zie ik bij veel mensen op hun bookstagram voorbijkomen en esthetisch gezien sprak dit me wel aan. Verder maakte ik van de gelegenheid gebruik om te rangschikken op grootte en meteen de inhoud van mijn boekenkast te inventariseren. Drie vliegen in één klap.

Voor jullie plezier en voor mijn herinnering dat opruimen soms erg satisfying kan zijn, maakte ik een timelapse van het proces.

En bij deze het eindresultaat! Het sorteren op kleur geeft naar mijn mening wat rust en eenheid. Verder zijn er nog een paar rommelige planken maar dit zijn studieboeken die nog verkocht dienen te worden. Wil je zien welke boeken er nou allemaal staan? Dan vind je hier de inhoud van mijn boekenkast.

Ik ben erg benieuwd naar hoe jullie de orde in je boekenkast bewaren. Sorteer je op auteur, genre of kleur net als ik? En zet je ook leuke snuisterijen in je boekenkast of hou je het simpel en clean?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *