Frontaal hét literaire podium in Rotterdam: een lofzang

Frontaal Rotterdam

Afgelopen weekend ging ik eindelijk weer eens naar Frontaal podium in Worm Rotterdam. Literaire podia zijn een van mijn favoriete dingen om te bezoeken, en Frontaal was mijn aller eerste.

Bij Frontaal wordt maandelijks op zondag de literatuur gevierd. Maar dan niet op de stoffige zit-stil-en-hou-je-mond manier maar met een quiz, gratis boeken én een ruime selectie speciaalbiertjes die je aan de Wunderbar van Worm kunt bestellen.

Mijn eerste Frontaalbeleving

Het clubje van The Writers Guide to the Galaxy
Foto: Silvana Sodde

De eerste keer dat ik Frontaal bezocht, was dat voor een schoolopdracht. Ik was destijds nog bezig met mijn master letterkunde aan de VU en we moesten een literair evenement bezoeken en daar een verslagje van schrijven geloof ik. Gezien een van mijn beste vriendinnen in Rotterdam woont, is het altijd leuk om de bezoekjes te combineren.

Goed, die eerste keer Frontaal dus. Ik had geen idee wat me overkwam. Ik hield namelijk van boeken maar had werkelijk (hoe naïef) geen flauw idee dat er zo’n levendige performance kunst om literatuur heen bestond. Het was meteen de eerste keer dat ik in aanraking kwam met spoken word en sindsdien ben ik groot bewonderaar van de woordkunstenaars die niet alleen zulke rake teksten op papier kunnen zetten maar ze ook nog eens met een enorm gevoel voor ritme en timing eruit weten te spugen (ja, soms echt met spuug. Passie tem je niet).

De laatste Frontaal van het seizoen

Frontaal

Dat ik het podium veel te weinig bezocht heb het afgelopen jaar, is ronduit een schande. Maar je weet hoe die dingen gaan: je bent druk, hebt geen geld voor een treinkaartje, hebt al andere plannen op die dag zelf. Gelukkig herinnerde mijn laatste bezoek me weer aan de enorme crush die ik heb op Frontaal en de sprekers die er optreden. En dat waren deze keer niet de minste! Als laatste editie van dit jaar was het thema ‘Geheimtaal’. Onder andere Nicole Kaandorp (winnaar Lowlands schrijfwedstrijd en gepubliceerd in Das Mag’s Sampler), Roelof Smit (redacteur bij De Speld en onlangs gedebuteerd met zijn roman Kerst in Essen) en niemand minder dan ‘Grote Gast’ Arthur Japin, bekend van onder andere Een schitterend gebrek en De Zwarte met het Witte Hart.

Naast opkomend talent kun je bij Frontaal namelijk ook elke editie weer een bekende auteur het hemd van het lijf vragen, al doet presentator Robbert Meijntjens dat eigenlijk al voor je tijdens een diepgaand interview.

Emotionele Arthur Japin

Frontaal
Arthur Japin over zijn nieuwe (dag)boek

Zo gebeurde dat ook bij Arthur Japin, die binnenkort zijn nieuwe dagboekbundel uitbrengt bij Privé Domein. Deze bundeling van dagboekfragmenten beslaan de afgelopen tien jaar en deze jaren zijn duidelijk niet makkelijk geweest voor Japin. Tijdens het interview, dat luchtig begon over allerlei sterren die Japin ontmoet heeft de laatste jaren, sloeg het plotseling om naar heftige onderwerpen zoals de dood en zelfmoord. Schrijvers weten hun gedachten daarover altijd net iets mooier te formuleren en toen Japin sprak over de rol van liefde in zijn leven, en hoe dat de dood soms weg kan houden, kreeg iedereen, ook Japin zelf, het even te kwaad. Prachtig als zoiets gebeurt maar daarna kon ik wel een borrel gebruiken.

Ik kan elke literatuurliefhebber en boek enthousiast aanbevelen om eens naar Frontaal te gaan. Je hebt een hartstikke leuke middag tegen een spotprijs (met een CJP-pas betaal je slechts €5!) en je literaire vlam wordt gegarandeerd weer aangewakkerd. Hou de Facebookpagina van Frontaal in de gaten voor de edities in het nieuwe jaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *